Последование ко Святому Причащению

Как читать Последование ко Святому Причащению

Накануне Причастия рекомендуют провести определенную молитвенную подготовку. Есть такая благочестивая традиция как чтение трех канонов и акафиста перед тем, как принять Святые Христовые Тайны.

Какие же это каноны?

  • Канон Ангелу-Хранителю
  • Канон покаянного ко Господу нашему Иисусу Христу
  • Канон молебного ко Пресвятой Богородице.

Во время празднования Воскресения Христова эти каноны заменяют на Пасхальный канон. Если у Вас нет свободного времени на их чтение, то не расстраивайтесь, так как это не обязательно. А если все же Вы сделаете это, то принесете только пользу Вашему духовному состоянию.

Рекомендуется придерживаться литургического поста. Для тех, кто соблюдали их ранее или редко придерживаются их, то священник может назначить и дополнительный пост, который может достигать недели.

Основной задачей его: употреблять меньше пищи и питья, уменьшить просмотр развлекательных передач, музыки, театра. В это время необходимо придерживаться не только душевной, но и телесной чистоты. За день до и после таинства необходимо воздержатся от телесной близости. За 12 часов до Причастия необходимо придерживаться строгого поста.

Важным считают настроение перед таинством. Воздержитесь от негативных эмоций, чувства злобы и раздражительности. Старайтесь не осуждать никого. Лучше проведите свободное время в чтении Евангелие или иных духовных книг.

Перед Причастием необходимо пройти исповедь. А до этого момента необходимо примерится в обидчиками и обиженными, а также попросить прощение. Исповедь – это донесение Ваших грехов к Господу в присутствии свидетеля – священника. Просто расскажите ему то, что тяготит Вашу душу.

Сделать это можно в любом храме, например в Оптинском монастыре. Последование ко Святому Причащению в Оптине Пустынь можно услышать довольно часто. Это мужской монастырь в Калужской области, который хранит в себе определенные тайны.

Молитва Святому Духу

Последование ко Святому Причащению

Трисвятое

Молитва ко Пресвятой Троице

Молитва Господня

Брать и сестры во Христе. Нужна ваша посильная помощь. Сотворили новый православный канал в Яндекс Дзене: Мир православный и пока мало подписчиков(20 человек). Для быстрого развития и донесения православного учения большему числу людей, просим Вас перейти и подписаться на канал. Только полезная православная информация. Ангела Хранителя Вам!

Псалом 22.

Псалом 23.

Псалом 115.

Молитва первая, св. Василия Великого.

Молитва вторая, св. Иоанна Златоуста

КО  СВЯТОМУ    ПРИЧАЩЕНИЮ

Трисвятое

Молитва Господня

Псалом 22.

Псалом 23.

Псалом 115.

Молитва четвёртая, св. Иоанна Дамаскина

Молитва пятая, св. Василия Великого

Молитва шестая, св. Иоанна Златоуста

Молитва восьмая, его же

Молитва девятая, св. Иоанна Дамаскина

Молитва десятая, св. Иоанна Златоуста

Окончание молитв

Господь всегда с Вами!

Моли́твами    свя́тых   
оте́ц    на́ших,    Го́споди   
Иису́се    Христе́    Бо́же   
наш,    поми́луй    нас.   
Ами́нь.

Псалом  22.

жезл  Твой 
и  па́лица  Твоя́,  та  мя 
уте́шиста.  Угото́вал  еси́  предо́ 
мно́ю  трапе́зу,  сопроти́в 
стужа́ющим  мне:  ума́стил  еси́ 
еле́ом  главу́  мою́,  и  ча́ша 
Твоя́  упоява́ющи  мя  я́ко 
держа́вна.  И  ми́лость  Твоя́ 
пожене́т  мя  вся  дни  живота́ 
моего́́,  и  е́же  всели́ти  ми 
ся  в  дом  Госпо́день,  в  долготу́ 
дний.

Псалом  23.

Молитва Господня

Отче наш, Иже еси на небесех! Да святится имя Твое, да приидет Царствие Твое, да будет воля Твоя, яко на небеси и на земли. Хлеб наш насущный даждь нам днесь; и остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим; и не введи нас во искушение, но избави нас от лукаваго.

Господи, помилуй. (12 раз)

Приидите, поклонимся Цареви нашему Богу. (Поклон)

Приидите, поклонимся и припадем Христу, Цареви нашему Богу. (Поклон)

Приидите, поклонимся и припадем Самому Христу, Цареви и Богу нашему.(Поклон)

КАНОН, глас 2-й

Песнь первая

Грядите людие, поим песнь Христу Богу, раздельшему море, и наставльшему люди,
яже изведе из работы египетския, яко прославися,

Припев: Сердце чисто созижди во мне, Боже, и дух прав обнови во утробе моей.

Хлеб живота вечнующаго да будет ми Тело Твое Святое, благоутробне Господи, и Честная Кровь, и недуг многообразных исцеление.

Припев: Не отвержи мене от лица Твоего, и Духа Твоего Святаго не отыми от мене.

Осквернен делы безместными окаянный, Твоего Пречистаго Тела и Божественныя Крове недостоин есмь, Христе, причащения, егоже мя сподоби.

Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Богородичен: Земле благая, благословенная Богоневесто, клас прозябшая неоранный и спасительный миру, сподоби мя сей ядуща спастися.

Песнь третья

На камени мя веры утвердив, разширил еси уста моя на враги моя.
Возвесели бо ся дух мой, внегда пети: несть свят, якоже Бог наш,
и несть праведен паче Тебе, Господи.

Слезныя ми подаждь, Христе, капли, скверну сердца моего очищающия: яко да благою совестию очищен, верою прихожду и страхом, Владыко, ко причащению Божественных Даров Твоих.

Во оставление да будет ми прегрешений Пречистое Тело Твое, и Божественная Кровь, Духа же Святаго общение, и в жизнь вечную, Человеколюбче, и страстей и скорбей отчуждение.

Богородичен: Хлеба животнаго Tрапеза Пресвятая, свыше милости ради сшедшаго, и мирови новый живот дающаго, и мене ныне сподоби недостойнаго, со страхом вкусити сего, и живу быти.

Песнь четвёртая

Пришел еси от Девы, не ходатай, ни Ангел, но Сам, Господи, воплощься,
и спася еси всего мя человека. Тем зову Ти: слава силе Твоей, Господи.

Восхотел еси, нас ради воплощься, Многомилостиве, заклан быти яко овча, грех ради человеческих: темже молю Тя, и моя очисти согрешения.

Исцели души моея язвы, Господи, и всего освяти: и сподоби, Владыко, яко да причащуся тайныя Твоея Божественныя вечери, окаянный.

Богородичен: Умилостиви и мне сущаго от утробы Твоея, Владычице, и соблюди мя нескверна раба Твоего и непорочна, яко да прием умнаго бисера, освящуся.

Песнь пятая

Света Подателю и веков Творче, Господи, во свете Твоих повелений
настави нас; разве бо Тебе иного бога не знаем.

Якоже предрекл еси, Христе, да будет убо худому рабу Твоему, и во мне пребуди, якоже обещался еси: се бо Тело Твое ям Божественное, и пию Кровь Твою.

Слове Божий и Боже, угль Тела Твоего да будет мне помраченному в просвещение, и очищение оскверненной души моей Кровь Твоя.

Богородичен: Марие, Мати Божия, благоухания честное селение, Твоими молитвами сосуд мя избранный соделай, яко да освящений причащуся Сына Твоего.

Песнь шестая

В бездне греховней валяяся, неизследную милосердия Твоего призываю бездну:
от тли, Боже, мя возведи.

Ум, душу и сердце освяти, Спасе, и тело мое, и сподоби неосужденно, Владыко, к страшным Тайнам приступити.

Дабы устранился от страстей, и Твоея благодати имел бы приложение, живота же утверждение, причащением Святых, Христе, Таин Твоих.

Богородичен: Божие, Боже, Слово Святое, всего мя освяти, ныне приходящаго к Божественным Твоим Тайнам, Святыя Матере Твоея мольбами.

Кондак, глас второй

Хлеб, Христе, взяти не презри мя, Тело Твое, и Божественную Твою ныне Кровь, пречистых, Владыко, и страшных Твоих Таин причаститися окаяннаго, да не будет ми в суд, да будет же ми в живот вечный и безсмертный.

Песнь седьмая

Телу златому премудрыя дети не послужиша, и в пламень сами поидоша, и боги их
обругаша, среди пламене возопиша, и ороси я Ангел: услышася уже уст ваших молитва.

Источник благих, причащение, Христе, безсмертных Твоих ныне Таинств да будет ми свет, и живот, и безстрастие, и к преспеянию же и умножению добродетели Божественнейшия ходатайственно, едине Блаже, яко да славлю Тя.

Да избавлюся от страстей, и врагов, и нужды, и всякия скорби, трепетом и любовию со благоговением, Человеколюбче, приступаяй ныне к Твоим безсмертным и Божественным Тайнам, и пети Тебе сподоби: благословен еси, Господи, Боже отец наших.

Богородичен: Спаса Христа рождшая паче ума, Богоблагодатная, молю Тя ныне, раб Твой, Чистую нечистый: хотящаго мя ныне к пречистым Тайнам приступити, очисти всего от скверны плоти и духа.

Песнь восьмая

В пещь огненную ко отроком еврейским снизшедшаго, и пламень в росу преложшаго
Бога, пойте дела яко Господа, и превозносите во вся веки.

Небесных, и страшных, и святых Твоих, Христе, ныне Таин, и Божественныя Твоея и тайныя вечери общника быти и мене сподоби отчаяннаго, Боже, Спасе мой.

Под Твое прибег благоутробие, Блаже, со страхом зову Ти: во мне пребуди, Спасе, и аз, якоже рекл еси, в Тебе; се бо дерзая на милость Твою, ям Тело Твое, и пию Кровь Твою.

Припев: Пресвятая Троице, Боже наш, слава Тебе.

Троичен: Трепещу, приемля огнь, да не опалюся яко воск и яко трава; oле страшнаго таинства! oле благоутробия Божия! Како Божественнаго Тела и Крове брение причащаюся, и нетленен сотворяюся?

Песнь девятая

Безначальна Родителя Сын, Бог и Господь, воплощся от Девы нам явися,
омраченная просветити, собрати расточенная: тем всепетую Богородицу величаем.

Христос есть, вкусите и видите: Господь нас ради, по нам бо древле бывый, единою Себе принес, яко приношение Отцу Своему, присно закалается, освящаяй причащающияся.

Душею и телом да освящуся, Владыко, да просвещуся, да спасуся, да буду дом Твой причащением священных Таин, живущаго Тя имея в себе со Отцем и Духом, Благодетелю Многомилостиве.

Якоже огнь да будет ми, и яко свет, Тело Твое и Кровь, Спасе мой, пречестная, опаляя греховное вещество, сжигая же страстей терние, и всего мя просвещая, покланятися Божеству Твоему.

Богородичен: Бог воплотися от чистых кровей Твоих; темже всякий род поет Тя, Владычице, умная же множества славят, яко Тобою яве узреша всеми Владычествующаго, осуществовавшагося человечеством.

Помилуй нас, Господи, помилуй нас; всякаго бо ответа недоумеюще, сию Ти молитву, яко Владыце, грешнии приносим: помилуй нас.

Слава: Господи, помилуй нас, на Тя бо уповахом; не прогневайся на ны зело, ниже помяни беззаконий наших, но призри и ныне яко благоутробен, и избави ны от враг наших. Ты бо еси Бог наш, и мы людие Твои, вси дела руку Твоею, и имя Твое призываем.

И ныне: Милосердия двери отверзи нам, благословенная Богородице, надеющиися на Тя да не погибнем, но да избавимся Тобою от бед: Ты бо еси спасение рода христианскаго.

Господи, помилуй. (40 раз) И поклоны, сколько хочешь.

Хотя ясти, человече, Тело Владычне,

Страхом приступи, да не опалишися: огнь бо есть.

Божественную же пия Кровь ко общению,

Первее примирися тя опечалившим.

Таже дерзая, таинственное брашно яждь.

Прежде причастия страшныя жертвы,

Животворящаго Тела Владычня,

Господи Боже мой, вем, яко несмь достоин, ниже доволен, да под кров внидеши храма души моея, занеже весь пуст и пался есть, и не имаши во мне места достойна еже главу подклонити: но якоже с высоты нас ради смирил еси Себе, смирися и ныне смирению моему; и якоже восприял еси в вертепе и в яслех безсловесных возлещи, сице восприими и в яслех безсловесныя моея души, и во оскверненное мое тело внити.

И якоже не неудостоил еси внити, и свечеряти со грешники в дому Симона прокаженнаго, тако изволи внити и в дом смиренныя моея души, прокаженныя и грешныя; и якоже не отринул еси подобную мне блудницу и грешную, пришедшую и прикоснувшуюся Тебе, сице умилосердися и о мне грешнем, приходящем и прикасающем Ти ся;

и якоже не возгнушался еси скверных ея уст и нечистых, целующих Тя, ниже моих возгнушайся сквернших оныя уст и нечистших, ниже мерзких моих и нечистых устен, и сквернаго и нечистейшаго моего языка. Но да будет ми угль пресвятаго Твоего Тела, и честныя Твоея Крове, во освящение и просвещение и здравие смиренней моей души и телу, во облегчение тяжестей многих моих согрешений, в соблюдение от всякаго диавольскаго действа, во отгнание и возбранение злаго моего и лукаваго обычая, во умерщвление страстей, в снабдение заповедей Твоих, в приложение Божественныя Твоея благодати, и Твоего Царствия присвоение.

Не бо яко презираяй прихожду к Тебе, Христе Боже, но яко дерзая на неизреченную Твою благость, и да не на мнозе удаляяйся общения Твоего, от мысленнаго волка звероуловлен буду. Темже молюся Тебе: яко един сый Свят, Владыко, освяти мою душу и тело, ум и сердце, чревеса и утробы, и всего мя обнови, и вкорени страх Твой во удесех моих, и освящение Твое неотъемлемо от мене сотвори;

Песнь  1.

Ирмос: 
Гряди́те,  лю́дие,  пои́м  песнь 
Христу́  Бо́гу,  разде́льшему  мо́ре, 
и  наста́вльшему  лю́ди,  я́же 
изведе́  из  рабо́ты  еги́петския, 
я́ко  просла́вися. 

Припев: 
Се́рдце  чи́сто  сози́жди  во  мне, 
Бо́же,  и  дух  прав  обнови́  во 
утро́бе  мое́й. 

Хлеб  живота́  ве́чнующаго 
да  бу́дет  ми  Те́ло  Твое́ 
Свято́е,  благоутро́бне  Го́споди,  и 
честна́я  Кровь,  и  неду́г 
многообра́зных  исцеле́ние. 

Припев: 
Не  отве́ржи  мене́  от 
лица́  Твоего́,  и  Ду́ха 
Твоего́  Свята́го  не  отыми́  от 
мене́. 

Оскверне́н  де́лы 
безме́стными  окая́нный,  Твоего́ 
Пречи́стаго  Те́ла  и  Боже́ственныя 
Кро́ве  недосто́ин  есмь,  Христе́, 
причаще́ния,  его́же  мя  сподо́би. 

Припев: 
Пресвята́я  Богоро́дице,  спаси́  нас. 

Земле́  блага́я, 
благослове́нная  Богоневе́сто,  клас 
прозя́бшая  неора́нный  и  спаси́тельный 
ми́ру,  сподо́би  мя,  сей  яду́ща, 
спасти́ся. 

Песнь  3

Ирмос: 
На  ка́мени  мя  ве́ры  утверди́в, 
разшири́л  еси́  уста́  моя́  на 
враги́  моя́.  Возвесели́  бо  ся 
дух  мой,  внегда́  пе́ти:  несть 
свят,  я́коже  Бог  наш,  и  несть 
пра́веден  па́че  Тебе́,  Го́споди. 

Се́рдце 
чи́сто  сози́жди  во  мне,  Бо́же, 
и  дух  прав  обнови́  во  утро́бе 
мое́й. 

Сле́зныя  ми  пода́ждь, 
Христе́,  ка́пли,  скве́рну  се́рдца 
моего́́  очища́ющия:  я́ко  да 
благо́ю  со́вестию  очище́н,  ве́рою 
прихожду́  и  стра́хом,  Влады́ко,  ко 
причаще́нию  Боже́ственных  даро́в 
Твои́х. 

Тропари, глас восьмой

Беззакония моя презри, Господи, от Девы рождейся, и сердце мое очисти, храм то творя пречистому Твоему Телу и Крови, ниже отрини мене от Твоего лица, без числа имеяй велию милость.

Слава: Во причастие святынь Твоих како дерзну [вниду], недостойный? Аше бо дерзну к Тебе приступити с достойными, хитон мя обличает, яко несть вечерний, и осуждение исходатайствую многогрешной души моей. Очисти, Господи, скверну души моея, и спаси мя, яко Человеколюбец.

И ныне: Многая множества моих, Богородице, прегрешений, к Тебе прибегох, Чистая, спасения требуя: посети немощствующую мою душу, и моли Сына Твоего и Бога нашего, дати ми оставление, яже содеях лютых, Едина благословенная.

Несмь доволен, Владыко Господи, да внидеши под кров души моея; но понеже хощеши Ты, яко Человеколюбец, жити во мне, дерзая приступаю; повелеваеши, да отверзу двери, яже Ты един создал еси, и внидеши со человеколюбием якоже еси, внидеши и просвещаеши помраченный мой помысл. Верую, яко сие сотвориши: не бо блудницу, со слезами пришедшую к Тебе, отгнал еси;

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Твоя молитва
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Adblock detector