Октоих — боголужебные тексты изменяемых песнопений по гласам

Глас 2. Суббота

В пято́к ве́чера

нача́ло суббо́тней слу́жбе, и все́ после́дование вече́рни и у́трени: пи́сан ука́з о то́м в пе́рвом гла́се.

Сти́х:А́ще беззако́ния на́зриши, Го́споди, Го́споди, кто́ постои́т; я́ко у
тебе́ очище́ние е́сть.

https://www.youtube.com/watch?v=ytcreatorsru

Пла́мень нече́стия лю́таго страстоте́рпцы угаси́ша крове́й свои́х тече́ньми, благоче́стия све́тлость в ми́ре все́м возже́гше му́ченицы, бо́ги же лжеимени́тыя, и те́х злово́ния, и хра́мы до конца́ попали́ша: све́т возсия́ша су́щым на земли́ чисте́йший, и́мже и просвеща́еми, тьмы́ избега́ем безбо́жия, и пре́лести и́дольския уклоня́емся, Христу́ покланя́ющеся, подаю́щему ми́рови ве́лию ми́лость.

Сти́х:И́мене ра́ди Твоего́ потерпе́х Тя́, Го́споди, потерпе́ душа́ моя́ в сло́во Твое́, упова́ душа́ моя́ на Го́спода.

Словеса́ ерети́к злочести́вых, и ловле́ния удо́бь разруши́вше, ору́жницы Отца́ безнача́льнаго, Сы́на собезнача́льнаго, и Свята́го Ду́ха бы́сте, в трие́х ли́цех еди́нству Божества́, благочестному́дренне ве́рных науча́юще и утвержда́юще правосла́вную про́поведь. Те́мже и блажи́ми есте́, па́стырие всесвяще́ннии: я́ко на па́житех живоно́сных Христо́во ста́до упасо́сте, за него́же вся́ боле́зни и напа́сти многообра́зныя претерпе́сте.

Сти́х:От стра́жи у́тренния до но́щи, от стра́жи у́тренния да упова́ет Изра́иль на Го́спода.

Стра́сти плотски́я удо́бь до конца́ попра́, подви́гшееся преподо́бных сосло́вие, властели́на ума́ дея́нием доброде́телей прие́мше: и́мже бесо́вския вся́ ко́зни победи́ша до́блественне, и а́нгелом собесе́дницы яви́шася, я́ко безпло́тнии пожи́вше. И́мже и ны́не сра́дуются в вы́шних оби́телех, све́тло живу́ще, и Христу́ предстоя́т, от него́ прося́ще душа́м на́шым дарова́ти ве́лию ми́лость.

И́ны стихи́ры му́чеником, гла́с то́йже.

Сти́х:Я́ко у Го́спода ми́лость, и мно́гое у него́ избавле́ние, и то́й изба́вит Изра́иля от все́х беззако́ний Его́.

Щито́м ве́ры обо́лкшеся, и зна́мением кре́стным себе́ укре́пльше, к му́кам му́жески вда́шася, и диа́волю горды́ню и ле́сть упраздни́ша святи́и твои́, Го́споди, те́х моли́твами я́ко всеси́льный Бо́г, ми́ру ми́р низпосли́, и душа́м на́шым ве́лию ми́лость.

Сти́х:Хвали́те Го́спода вси́ язы́цы, похвали́те его́ вси́ лю́дие.

Сти́х:Я́ко утверди́ся ми́лость Его́ на на́с, и и́стина Госпо́дня пребыва́ет во ве́к.

О земны́х все́х небре́гше, и на му́ки му́жески дерзну́вше, блаже́нных наде́жд не погреши́сте, но небе́сному Ца́рствию насле́дницы бы́сте, прехва́льнии му́ченицы: иму́ще дерзнове́ние к Человеколю́бцу Бо́гу, ми́ру ми́р проси́те, и душа́м на́шым ве́лию ми́лость.

Сла́ва, и ны́не, Богоро́дичен: В Чермне́м мо́ри, Неискусобра́чныя Неве́сты о́браз написа́ся иногда́. Та́мо Моисе́й, раздели́тель воды́ зде́ же Гаврии́л, служи́тель чудесе́. Тогда́ глубину́ ше́ствова немо́кренно Изра́иль: ны́не же Христа́ роди́ безсе́менно Де́ва. Мо́ре по проше́ствии Изра́илеве пребы́сть непрохо́дно: непоро́чная по рождестве́ Емману́илеве пребы́сть нетле́нна. Сы́й, и пре́жде сы́й, явле́йся я́ко челове́к, Бо́же, поми́луй на́с.

Моли́те за ны́, святи́и му́ченицы, да изба́вимся от беззако́ний на́ших: ва́м бо дана́ бы́сть благода́ть моли́тися о на́с.

Несы́тною любо́вию души́, Христа́ не отверго́стеся, святи́и му́ченицы: лю́тыя и разли́чныя ра́ны страсте́й претерпе́сте, мучи́телей горды́ню низложи́сте: непрекло́нну и невреди́му ве́ру сохра́ньше, на небеса́ преста́вистеся. Те́мже и дерзнове́ние иму́ще к нему́, проси́те дарова́ти на́м ве́лию ми́лость.

Ме́ртвен: Помяну́х проро́к вопию́ща: а́з е́смь земля́ и пе́пел, и па́ки разсмотри́х во гробе́х, и ви́дех ко́сти обнаже́нныя, и ре́х у́бо: кто́ е́сть ца́рь, или́ во́ин, или́ бога́т, или́ ни́щ, или́ пра́ведник, или́ гре́шник? Но упоко́й, Го́споди, с пра́ведными рабы́ Твоя́, я́ко Человеколю́бец.

Сла́ва, и ны́не, Богоро́дичен: Обра́дованная, хода́тайствуй Твои́ми моли́твами, и испроси́ душа́м на́шым мно́жество щедро́т, и очище́ние мно́гих прегреше́ний мо́лимся.

Та́же, Ны́не отпуща́еши: Трисвято́е. По О́тче на́ш: И отпу́ст.

В пято́к ве́чера

На Го́споди воззва́х, стихи́ры святы́м му́чеником, и святи́телем и преподо́бным. Гла́с 2.

Сти́х:А́ще беззако́ния на́зриши, Го́споди, Го́споди, кто́ постои́т? Я́ко у
тебе́ очище́ние е́сть.

Пло́ть предаю́ще ра́нам и горча́йшыя му́ки терпя́ще, и ну́жную сме́рть му́ченицы всехва́льнии, и мучи́телей посрами́сте, и че́сти и́дольския вои́стинну потреби́ли есте́, Христа́ пропове́дающе Еди́наго Бо́га и Влады́ку: Ему́же со а́нгельскими ли́ки, венцено́сцы сла́внии, предстоите́.

Сти́х: И́мене ра́ди Твоего́ потерпе́х Тя́, Го́споди, потерпе́ душа́ моя́ в сло́во Твое́, упова́ душа́ моя́ на Го́спода.

Сло́ва я́вльшагося на земли́, пропове́дницы яви́стеся Боже́ственнии, и благоче́стию все́х научи́сте, и правосла́вное Боже́ственных слове́с изло́жше, и́миже е́ресь дале́че отгна́сте от Це́ркве Христо́вы. Те́мже во оби́тели при́сно живу́щыя, я́ко священноде́йственницы Тро́ицы, все́х введи́те, блаже́ннии.

И́ны стихи́ры му́ченичны, гла́с то́йже.

Сти́х:Я́ко у Го́спода ми́лость, и мно́гое у Него́ избавле́ние: и То́й изба́вит Изра́иля от все́х беззако́ний его́.

И́же земны́я сла́сти не возлюби́вше страстоте́рпцы, Небе́сным благи́м сподо́бишася, и А́нгелом согра́ждане бы́ша: Го́споди, моли́твами и́х поми́луй, и спаси́ на́с.

Святы́м му́чеником моля́щымся о на́с, и Христа́ пою́щым, вся́ка пре́лесть преста́, и челове́ческий ро́д ве́рою спаса́ется.

Ли́цы му́ченичестии проти́вишася мучи́телем, глаго́люще: мы́ во́инствуем Царю́ Си́лам: а́ще и огню́ и му́кам предадите́ на́с, не отмета́емся Тро́ическия си́лы.

Сла́ва, и ны́не, Богоро́дичен: Пре́йде се́нь зако́нная, благода́ти прише́дши: я́коже бо купина́ не сгара́ше опаля́ема, та́ко Де́ва родила́ еси́, и Де́ва пребыла́ еси́. Вме́сто столпа́ о́гненнаго, пра́ведное возсия́ Со́лнце: вме́сто Моисе́а, Христо́с, спасе́ние ду́ш на́ших.

Ве́лия сла́ва, ю́же стяжа́сте святи́и ве́рою: не то́кмо бо в страда́ниих врага́ победи́ли есте́, но и по сме́рти ду́хи прого́ните, неду́жныя исцеля́ете, ду́ш и теле́с вра́чеве: моли́теся ко Го́споду, поми́ловатися душа́м на́шым.

https://www.youtube.com/watch?v=ytadvertiseru

Сти́х:Блаже́ни, я́же избра́л и прия́л еси́, Го́споди.

Ме́ртвен: Я́ко цве́т увяда́ет, и я́ко се́нь ми́мо гряде́т, и разруша́ется вся́к челове́к: па́ки же глася́щей трубе́, ме́ртвии я́ко в тру́се вси́ воста́нут ко Твоему́ сре́тению, Христе́ Бо́же. Тогда́ Влады́ко, и́хже преста́вил еси́ от на́с, во святы́х твои́х учини́ кро́вех ду́хи ра́б Твои́х.

Сти́х:Ду́шы и́х во благи́х водворя́тся.

Ме́ртвен: Увы́ мне́, коли́к по́двиг и́мать душа́ разлуча́ющися от телесе́! Увы́ мне́, тогда́ коли́ко слези́т, и не́сть и́же поми́лует ю́! Ко А́нгелом о́чи возводя́щи, безде́льно мо́лится: к челове́ком ру́це простира́ющи, и не и́мать помога́ющаго. Те́мже, возлю́бленная моя́ бра́тие, разуме́вше кра́ткую на́шу жи́знь, преста́вленным поко́я от Христа́ про́сим, и душа́м на́шым ве́лию ми́лость.

Сла́ва, и ны́не, Богоро́дичен: Спаси́ от бе́д рабы́ Твоя́, Богоро́дице Де́во, я́ко вси́ по Бо́зе к Тебе́ прибега́ем, я́ко к неруши́мей стене́ и предста́тельству.

https://www.youtube.com/watch?v=https:accounts.google.comServiceLogin

Та́же: Ны́не отпуща́еши: Трисвято́е. По О́тче на́ш: тропа́рь, и отпу́ст.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Твоя молитва
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Adblock detector